Proposta de participació democrática

El Moviment 15M està protestant i proposant.

Protestant contra els grans límits que presenta la democràcia parlamentària en el nostre país, la degradació i la corrupció institucional, l’eliminació dels privilegis de la classe política o el desmantellament de l’Estat de Benestar Social.

Proposant canvis substancials en el funcionament de les institucions representatives de la democràcia formal, que es conformen pels partits polítics, a través d’una llei electoral feta a mesura d’un bipartidisme que nega la pluralitat i gestiona el vot ciutadà com un xec en blanc per a fer el que vulguen per períodes de quatre anys.

Des d’aquesta Assemblea 15M de Ciutat Vella i Botànic proposem un catàleg de mesures que van en l’adreça de restituir la sobirania al seu legítim responsable: el poble sobirà.

Entenem que els fonaments de la democràcia han de ser sòlids. Per a açò, a més d’una llei electoral sense restriccions democràtiques i que asseguren allò d’una persona un vot, cal establir mecanismes de participació quotidiana en l’àmbit local, comarcal, provincial, autonòmic i estatal. Pel que fa a la ciutat de València, l’assemblea 15M de Ciutat Vella-Botanic, no considera que les Juntes Municipals de Districte siguen els instruments adequats per exercir la participació ciutadana, ni per exercir un control democràtic de l’acció del govern municipal.

Com a alternativa, PROPOSEM:  
1.Creació de Consells de barri i de districte, triats pels veïns i amb participació amb veu i sense vot de les associacions cíviques que treballen en cada demarcació territorial, així com d’equips tècnics que puguen assessorar de forma independent a les i els veïns en matèries d’especial complexitat. Els representants dels veïns en el Consell de Districte poden ser revocats en qualsevol moment per els qui els han triat.
2.Poder revocar als càrrecs públics electes imputats per corrupció o qualsevol actuació reprovable des de el punt de vista democràtic.
3.Informació pública durant un termini de temps suficient per a poder tenir opinions fundades, respecte a les propostes de l’Administració Local.
4.Transparència en el funcionament de l’Administració Pública, mitjançant el lliure accés als comptes i procediments públics.
5.Introduir mecanismes per al control i supervisió ciutadans sobre l’activitat dels poders públics.
6.Participació veïnal en els Centres Socials Municipals (de Districte), tant en la programació d’activitats, com en el control dels serveis socials que presten.
7.Programes informatius i de consulta veïnal en totes aquelles qüestions que afecten a la vida quotidiana en els nostres barris.
8.L’institucionalització del referèndum per a dirimir inversions i prioritats econòmiques, socials o culturals i que les iniciatives veïnals que s’aproven per aquest mecanisme, siguen vinculants per a l’administració.
9.Utilització del diàleg per a la consecució de qualsevol objectiu polític.

L’Assemblea 15M de Ciutat Vella i Botànic que subscrivim aquesta proposta volem que es retorne al ciutadà el lloc decisiu en l’elecció i el control de les decisions que ens afecten com a ciutadans.